Haastattelussa Taiteilija Kerttu Horila

Miten saat ideat teoksiisi?

- Ihmiset ovat aina olleet teosteni aiheita. Tarkkailen ympärillä olevia henkilöitä ja heidän tunnetilojaan. Elokuvat ja teatteri ovat intohimoni, ja niistä löytyy myös aiheita teoksiini.

Kerttu, mainitse kolme itsellesi tärkeää taiteilijaa, joita rakastat, ihailet, tai jotka ovat vaikuttaneet sinuun tai taidemakusi kehittymiseen eniten.

- Ihailen suunnattomasti taiteilijoita, jotka tekevät taidettaan eri tavalla kuin minä. Maalaukset, jotka esittävät väreissä tunnetta ja syvyyttä. Veistokset, jotka ovat esittävää taidetta, mutta eivät ole realistisia. Ketään taiteilijaa en pysty erityisesti nimeämään.

Miten ja milloin sait kipinän tehdä henkilöveistoksia?

- Olen aina jo lapsesta lähtien tehnyt henkilökuvia.

Mikä on lempivärisi? Miksi ja miten väri näkyy elämässäsi?

- Elämäni on täynnä värejä. En pysty sanomaan, mikä on tärkein lempivärini. Kotini on värikäs, pukeudun värikkäästi ja veistokseni ovat väritettyjä.

Miten rakkaus elämän eri vaiheissa on näkynyt luomistyössäsi? – Onko ollut vaikutusta?

- Koen kysymyksen liian henkilökohtaisesti. En halua vastata siihen. Näyttelyvieras voi itse tutkia rakkautta teoksissani.

Mikä on lempimuseosi?

- Kaikki Keski-Euroopan suuret museot. Niistä mainitsen Louvren ja Venetsian Biennaalin.

Mikä on Rauman kaunein paikka/näkymä?

- Vanha Rauma, jossa asun ja Poroholman uimaranta.

Mainitse jotakin taiteesi päämääristä.

- Pyrin kilpailemaan itseni kanssa ja yllättämään itseni ja yleisöni. Tänään teen paremman ja mielenkiintoisemman teoksen kuin eilen. Viime aikoina olen tehnyt hyvän mielen taidetta. Nuorempana olin hurjempi aihevalinnoissa.

Mitä haluat muuttaa taiteen maailman nykytilassa?

- Haluan kuvataiteelle enemmän tilaa päivälehdissä.

Miten stimuloit luovuuttasi?

- Fellini, unimaailma, teatteri ja elokuvataide.

Kuka on ollut tärkein opettajasi taiteen tiellä?

- Keraamikko Kyllikki Salmenhaara, joka oli opettajani Taideteollisessa oppilaitoksessa Helsingissä. Hän sanoi erään kritiikin jälkeen, että Kerttu Salmijärvi- Horila, te tulette pärjäämään. Tein osastolla kaikki eri tavalla kuin muut. Kapinoin hienoa ergonomista muotoilua vastaan. Kuvanveistäjä Heikki Häiväoja, plastisen sommittelun opettajani sanoi, ettei työ saa näyttää siltä, että siitä hiki haisee. Nämä lauseet ovat kantaneet tähän päivään asti.

Onko henkimaailma/korkeampi voima koskaan johdattanut teoksen valmistumisessa?

- Ei ole, mutta usko suurempaan voimaan on minussa.
Onko nykytaide mielestäsi menossa esittävämpään suuntaan?

Nykytaide on hauskaa. Se voi olla aineetonta ja minimalistista tai teoksen juoni voi olla kokonaan videolla. Tuskinpa nykytaide menee siihen esittävään taiteeseen, mitä on jo nähty. Itse olen vanhanaikainen realisti.

Mitä on työn alla juuri nyt?

- Valmistan uusia teoksia ja huollan vanhempia. Kokoan omista teoksistani ja kokoelmistani kutsunäyttelyä Joensuun taidemuseoon, Varkauden taidemuseoon ja Naantalin Kultarantaan.


Julkaistu 10.4.2018