Haastattelussa taiteilija Lasse Ylitalo

Miten saat ideat teoksiisi?

-Työmatkoilla ympäri Suomen tulee ideoita usein mieleen. Ympäristön ja ihmisten tarkkailu luo hullujakin ajatuksia, mutta liian suuritöisinä ne yleensä jäävät toteutumatta. Akvarellimaalauksien innoittajana on vanha Pori ja sen historiallinen miljöö.

Lasse, mainitse kolme itsellesi tärkeää taiteilijaa, joita rakastat, ihailet, tai jotka ovat vaikuttaneet sinuun tai taidemakusi kehittymiseen eniten.

-Gallen-Kallela oli nuorena idolini, ja kultakauden mestarit innostavat vieläkin. Maisemamaalareista Ivan Shiskin vakuutti ja akvarellisti Roland Roycraft.

Miten ja milloin sait kipinän maalata Pori-aiheisia akvarellimaalauksia, joista teet myös kalentereita?

-Vanhat mustavalkokuvat autoista ja Kivi-Porista saivat mielikuvituksen liikkeelle jo nuorena. Ensimmäisen katunäkymän tein öljyväreillä 1995, mutta akvarellikuvia olen maalannut parikymmentä vuotta, ja seuraava Pori-vuosikalenteri on kolmastoista.

Mikä on lempivärisi? Miksi ja miten väri näkyy elämässäsi?

-Lapsena ehdoton lempiväri oli keltainen, se taitaa olla horoskooppini väri. Maalauksissa en suosi mitään tiettyä väriä. Nykymaailman autot ja sisustus ovat harmaan sävyjä.

Miten rakkaus elämän eri vaiheissa on näkynyt luomistyössäsi? – Onko ollut vaikutusta?

-Kun elämä on tasapainossa, voi keskittyä rauhassa työskentelyyn. Väsyneenä ja ahdistuneena ei synny juuri mitään.

Mikä on lempimuseosi?

-Se taitaa olla Ateneum. Matkatessa pyrin aina käymään eri kohteissa ja museoissa aina kun ehdin. Myös Satakunnan museo ja Porin taidemuseo ovat hyviä.

Mikä on Porin kaunein paikka/näkymä?

-Eteläranta Porin sillalta katsottuna on huikea. Myös Yyteri ja Kallon rannat, sekä Noormarkun ruukin alue hivelee silmää.

Mainitse jotakin taiteesi päämääristä.

-Mieluummin haluan tuottaa töilläni mielihyvää katsojille kuin ärsyttää. Kaikki tulot, joita taiteellani saan, menee kiertoon satakuntalaistaiteen hyväksi. Erilaiset yhteisnäyttelyt ulkomailla kiehtovat. Olin mukana Benetton Imago Mund -näyttelyssä Italiassa viime vuonna. Oli hienoa päästä samaan julkaisuun Suomen huipputaiteilijoiden kanssa. Meitä oli Porista mukana kaksi.

Mitä haluat muuttaa taiteen maailman nykytilassa?

-Yritykset saisivat lähteä innokkaammin mukaan taidehankkeisiin. Myös kotitaloudet taideostoksille taas pitkästä aikaa muuttamaan sisustuksen vaaleaa aikakautta.

Miten stimuloit luovuuttasi?

-Tutkimalla taidejulkaisuja ja -kirjallisuutta sekä käymällä taidenäyttelyissä. Myös hyvät toimintaelokuvat ja fantasiaseikkailut innostavat kokeilemaan uutta.

Kuka on ollut tärkein opettajasi taiteen tiellä?

-Kaikki lähtee omasta intohimosta oppia ja kokeilla lisää. Kirjallisuutta tutkimalla olen pääasiassa selättänyt ongelmat ja löytänyt oman tyylini. Myös monilla eri kursseilla olen tutustunut maan kärkitason taiteilijoihin.

Onko henkimaailma/korkeampi voima koskaan johdattanut teoksen valmistumisessa?

-Realistina suunnittelen aiheeni tarkasti ja lopputulos on yleensä toivotunlainen. Toki joskus on tullut loistavia ideoita ja taulun valmistuttua olen ihmetellyt lopputulosta.

Onko nykytaide mielestäsi menossa esittävämpään suuntaan?

-Ei, laidasta laitaan mennään ja välillä laidan ylikin. Kaikki ihmeellisyydet taitavat olla jo koettu. Esittävää taidetta on mielestäni alettu arvostaa kuitenkin viime aikoina enemmän. Monet tekijät käyttävät suunnattomasti aikaa pikkutarkkojen lopputulosten aikaansaamiseen, esim. Ars Fennica -palkinnon saanut Kari Vehosalo.

Mitä on työn alla juuri nyt?

-Muutaman jouluaiheisen maalauksen tein juuri, niistä painetaan joulukortteja vuoden lopulla. Myös tulevia kalenterimaalauksia suunnittelen ja Taideyhdistys MyllyKONStin puheenjohtajan pallilla valmistelen näyttelyä pääkirjastoon maaliskuuksi.


Julkaistu 25.2.2018